PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 23., péntek

Pályázat megváltozott munkaképességűeknek – bértámogatás!

Pályázat megváltozott munkaképességűeknek – bértámogatás!

Az előző periódushoz képest sokkal komplexebb a megváltozott munkaképességűeknek szóló, októberben meghirdetett pályázat; a bértámogatás mellett a munkaerőpiaci közvetítés és felkészítés is a program része lett – hangsúlyozta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.


Kifejtette: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázata a megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését hivatott segíteni, a rendelkezésre álló munkahelyek számát növelni, ennek érdekében pedig szükség van mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók felkészítésére.
„Emellett elengedhetetlen a társadalmi érzékenyítés is”, ami szintén része a programnak – tette hozzá az államtitkár.
Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: 2017. december 31-ig összesen tízmilliárd forint jut erre a programra. Közölte, hogy az Emmi új pályázatán olyan cégek indulhatnak, amelyek rajta vannak az úgynevezett akkreditációs listán és rendelkeznek tanúsítvánnyal, vagyis a megfelelő munkakörülmények kialakításával, akadálymentesítéssel felkészültek a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.
Az akkreditációs lista egységesebb képet ad a lehetőségekről, támpont a munkaerő-közvetítést és -felkészítést segítő civil szervezeteknek, valamint a munkavállalóknak is. Változás továbbá, hogy a programhoz már a 30 százalék alatti munkaképességgel rendelkező emberek is csatlakozhatnak, mivel az előző évek tapasztalatai azt mutatatták, hogy az egyes kategóriákban idővel fejlődés volt – tette hozzá az államtitkár.
Közölte: az elképzelés az, hogy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalban (NRSZH) kifejlesztett módszereket a civil szervezetek segítségével minél több munkaadó megismerje, ezáltal pedig több, megváltozott munkaképességű ember végezhessen értékteremtő munkát.
Köpeczi-Bócz Tamás megjegyezte, hogy sok foglalkoztató felvenne megváltozott munkaképességű embereket, de nincs tisztában a szabályokkal, nem tudja, mennyi a többletköltség, milyen környezetet kell kialakítani és ez mekkora beruházással jár.
Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a kormány a vállalása alapján 2020-ig minden szegmensben – ezáltal a csökkent munkaképességűek körében is – 75 százalékra növeli a foglalkoztatási rátát. A program 2017-ig mintegy 6 ezer embert ér majd el, közülük 4200 munkavállaló kompetenciafejlesztésre, 400 jelölt pedig szakmai képesítésre kap lehetőséget.
A Palota-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón Czibere Károly szintén beszámolt az eddig elért eredményekről. Haladásnak nevezte például, hogy az utóbbi négy évben csaknem a duplájára, 43 ezerről 78 ezerre emelkedett a megváltozott képességű foglalkoztatottak száma.
Előrelépésként említette továbbá, hogy a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek – az uniós értékhatár alatt – a közbeszerzés alóli mentességet kapnak, akár termékről, akár szolgáltatásról van szó. Ez a munkahelyteremtésben és a piacszerzésben is komoly előrelépést jelent a számukra – mondta az államtitkár.