PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. október 28., szerda

Kisgyermekes szülők figyelem! – Új feltételhez kötnék a családi pótlékot

Kisgyermekes szülők figyelem! – Új feltételhez kötnék a családi pótlékot

Nagyon friss – új feltétele lehet a családi pótléknak!
Új törvényjavaslatot fogalmaz az Országgyűlés mely szerint újabb feltételhez kötnék a családi pótlékot. Egyre több szülő érintett a kérdésben, ezért hozták meg a döntést, hogy új feltételhez kötik a leggyakoribb családtámogatási ellátást a családi pótlékot!


Megvonhatják a családi pótlékot azoktól a szülőktől, akik nem adatják be hat év alatti gyermekeiknek a kötelező védőoltásokat.
Az Egészségügyi Világszervezet hosszú évek óta példaként emlegeti a magyar védőoltás rendszert. Az életkorhoz kötött betegségmegelőző vakcinák többségét hat éves korukig kapják meg a kicsik, amit később egy-egy emlékeztető oltás követ, de még az általános iskolai évek alatt.
A kicsik sokféle, régen nem egyszer halált okozó betegség – diftéria, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás, pneumococcus, mumpsz, rubeola, kanyaró, illetve tuberkulózis – ellen kapnak védelmet. A védőoltások rendjét időről időre felülvizsgálják, így került 2014 szeptemberétől a kötelező oltások közé például a pneumococcus elleni vakcina. A legújabb „sláger” a nem kötelező, csak erősen ajánlott HPV elleni védőoltás, amelyet a 2014-2015-ös tanévtől kezdődően ingyen kaphatnak meg azok a hetedik osztályos lányok, akiknek szüleik ezt kérik. Az eddig elkészült statisztika szerint az érintett korosztály több mint 80 százaléka élt az ingyenes védelem lehetőségével.
Időről időre azonban felerősödnek az oltásellenes érvek, s ezek képviselőit még a bekövetkezett tragédiák – mint legutóbb például a diftériában (torokgyíkban), védőoltás hiányában meghalt spanyol kisfiú esete – sem riasztják meg. A leggyakoribb érvek egyike, hogy csak nálunk ilyen szigorú a kötelező rend, több nyugat-európai országban a szülők belátására bízzák, oltatják-e gyermekeiket vagy sem. Holott csupán arról van szó, hogy indirekt a kötelezés, hiszen bölcsödébe, óvodába és iskolába – vagyis gyermekek közösségébe – csak akkor járhatnak e gyermekek, ha szüleik bemutatják a védőoltás beadását igazoló dokumentumot.
Egy most fogalmazódó törvényjavaslat szerint a kötelező kisgyermekkori védőoltások beadásához kötnék a családi pótlék-jogosultságot, akárcsak korábban már tették ezt a rendszeres iskola- illetve óvodalátogatáshoz. A tervek szerint az illetékes kormányhivatalnak az oltóorvos lenne köteles jelenteni arról, hogy kiket nem tudott beoltani. A szülőknek egy hónapon belül nemcsak pótoltatni, hanem igazolniuk is kell az aktuális védőoltás beadatását. A hivatal mindaddig felfüggeszti a családi pótlék folyósítását, amíg a vakcina beadása nem történik meg.
Szerző : Horváth Judit
Forrás : medicalonline.hu
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!