PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 19., hétfő

Összeírják a házastársakat az új adótörvény miatt

Összeírják a házastársakat az új adótörvény miatt

A munkáltatóknak több munkát ad majd az egyszerűbb szja-bevallás – derül ki az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosításait böngészve.


Apróbb szigorítások és jelentősebb könnyítések is befértek az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosításába. A kormány őszi adócsomagjának általános vitáját szerdán kezdi meg az Országgyűlés. Az indoklással együtt több mint hetvenoldalas javaslat első fejezete foglalkozik az adózás rendjével – a közterheket érintő módosításoknak a felét ez teszi ki.
A paragrafusokban megtalálhatók a korábban bejelentett egyszerűsítések, az is látható, hogy eltűnhet a személyijövedelemadó-bevallás: jön az adónyilatkozat és a bevallási ajánlat. Előbbit a NAV kötelezően készíti el azoknak, akik nem vesznek igénybe semmilyen kedvezményt, nem ajánlják fel az adójuk egy százalékát, valamint csak egy munkáltatótól van jövedelmük. A bevallási ajánlatban pedig a NAV (ha majd készen áll rá) elküldi az általa látottakból elküldött adatokat, ennek elfogadása helyettesíti az adóbevallást – így csökkenhet majd több mint hárommillióval azok száma, akik maguk töltögetik ki az íveket.
Üröm az örömben, hogy ehhez a hivatalnak rendelkeznie kell a kedvezményekkel kapcsolatos adatokról is – ez a gyermekkedvezmények esetén viszont bonyolult (részben azért is, mert nem lesz minden eltartottnak kötelezően adószáma). A munkáltatónak le kell jelentenie a NAV-nak, hogy ki milyen gyermekkedvezményt vett igénybe, és ezért a házastársak nevét és adóazonosító jelét is el kell majd kérnie az összes dolgozótól, valamint a nyilatkozatot a kedvezmény megosztásáról is. Ez nem kevés többletadminisztrációt jelent majd.

Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett változásai
– Integrálják a vám- és az adófolyószámlákat
– Az adóhatóság vezetője (indoklással) meghosszabbíthatja 30 nappal az ügyintézési határidőt
– Megbízható és kockázatos adózói kategória létrehozása: kedvezmények itt, nagyobb szigor ott
– Szigorodik az adóregisztrációs eljárás
– Eltűnhet az szja-bevallás: jön az adónyilatkozat és a bevallási ajánlat
– A gyerekkedvezmény adatait a munkáltatóknak kell gyűjteniük
– Az adóhatóság kiadhat adótitkot az állammal szemben köztartozást felhalmozó helyi képviselőkről
– Az adóazonosító jeleket a NAV ezentúl átadhatja az okmányirodáknak
– Nem ellenőriznek minden végelszámolással megszűnő céget
– A kiutalás előtti utólagos ellenőrzés áfás magánszemélyek esetén se lehet 180 napnál több
– 150 helyett 200 ezer forint lesz a pótlékmentes részletfizetés határa az szja esetén
– Késedelmi pótlékot kell a vámtartozásra is felszámítani
Szerző :Várkonyi Iván
Forrás : vg.hu
Itt olvashatja el a teljes cikket : vg.hu