PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. október 19., hétfő

Változás jön az egészségügyi ellátásban

Változás jön az egészségügyi ellátásban

Teljes offenzíva lesz az egészségügyben; koncepció mentén fognak dolgozni, amely már készen van, ebben a legfontosabb, hogy a betegek és ne az egészségügy működtetőinek az érdekeit szolgálják – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán új egészségügyi államtitkár a Magyar Időknek adott, hétfőn megjelent interjújában.


Álláspontja szerint csak akkor tudnak pluszforrásokat kérni a költségvetésből, ha változtatnak a rendszeren és az érdekeltségi viszonyokon, mert enélkül “semennyi pénz nem lenne elegendő”.
Közölte továbbá, hogy a szakmának a gyógyítással kell foglalkoznia, a háttértevékenységeket más módon, hatékonyabban is lehet működtetni. Meg kell vizsgálni, hogy mekkora egységeket kell, lehet egy helyről átirányítani és nem biztos, hogy térségi vagy megyehatárokban kell gondolkodni.
Az egészségügyi dolgozók életpályamodelljével kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, olyan sokféle jogviszonyban dolgoznak ma az egészségügyben, hogy arra nem lehet életpályamodellt építeni. Elmondta még, hogy most már rendet tudnak tenni a kórházi minimumfeltételek terén is, és a jövőben ahhoz kell kötni a működési engedélyeket, hogy az ott dolgozó orvosnak megvan-e kompetenciája. “A jelenlegi leltári jellegű minimumrendelet helyett kompetenciához és tevékenységhez kötött lincencrendszert kell kialakítani” – fogalmazott.
Változik a háziorvosi rendszer :
A háziorvosi praxisokkal kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, hogy terveik szerint ezekhez számos olyan tevékenységet delegálnak, amelyekért most szakrendelőbe kell menni, ezzel bővítik az alapellátást és eszközrendszerét is.
Ónodi-Szűcs Zoltán: a valós betegigényekhez kell igazítani az ellátást
Változtatni kell az egészségügyi rendszeren, a valós betegigényekhez kell igazítani az ellátást – hangsúlyozta a kijelölt egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjújában.
Ónodi-Szűcs Zoltán úgy látja, az ágazati rendszer az abban közreműködők között nem kellőképpen szabályozott, ezért tisztázni kell a szabályokat és a viszonyokat. Az, hogy a beteggel mi történik, gyakran egyéni elbírálás kérdése, és ezt a szabadságfokot mindenképpen csökkenteni kell – tette hozzá.
Változik az alapellátás:
Az alapellátást tovább kell erősíteni kibővített kompetenciákkal, hiszen a régóta hangoztatott “kapuőri szerep” még mindig nem elég erős – mondta az államtitkár, hozzáfűzve, csak úgy lehet tehermentesíteni a szakellátást, ha az alapellátás tovább erősödik.
Példaként Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, sokszor csak azért kell a beteget szakellátásba küldeni, mert a háziorvosnak bizonyos gyógyszerre nincs receptírási joga, illetve az ellátórendszer több pontjára – például gyógytorna – csak a szakorvos utalhat be.
Hozzátette: jó kiindulási alap lehet az egyéb ellátásokkal megerősített háziorvosi tevékenységet biztosító, úgynevezett svájci modell mintaprogram, amelynek tapasztalatai országosan is kiterjeszthetők.
Ónodi-Szűcs Zoltán jelezte, ezt prioritásként szeretné kezelni úgy, hogy a későbbi jogszabályokhoz már ösztönzőrendszer is tartozzon. A kijelölt államtitkár szerint az egészségügyi ellátások igénybevétele jelenleg nem a lakossági szükségleteket, hanem az intézményrendszer érdekeit tükrözi. A cél nem lehet más, mint hogy a lakosság érdekei legyenek az elsődlegesek, az ellátórendszer pedig az ő igényeikhez igazodjon. Olyan ösztönzőket kell kialakítani, amelyek mellett nem éri majd meg olyan ellátást nyújtani, ami nem a lakosság érdekeit szolgálja.
Kiemelte, az embereknek nincs információja az egészségügyi ellátással kapcsolatban arról, hogy “mit vesznek”, így jelenleg a lakossági fogyasztást az ellátórendszer igényei determinálják. Ez egy érdekes paradigmaváltás lesz – fogalmazott, hozzátéve, “nem lehet csatát nyerni anélkül, hogy ne tudjam hozzá megnyerni az ellátórendszert”.
Ónodi-Szűcs Zoltán úgy látja, fel fog tudni mutatni olyan elemeket, amelyekben van garancia arra, hogy “a rendszer elmozduljon”, nem vitatva azt sem, hogy az ágazatnak szüksége van pluszforrásokra, de ha a jelenlegi struktúrába fektetünk többletforrásokat, azzal továbbra sem lesz senki elégedett.
Az ágazatban dolgozók bérhelyzetéről szólva azt mondta, először is tiszta viszonyokat kell teremteni a munkaadó és munkavállaló között, amihez jó alap az ágazati kollektív szerződés, a jelenlegi szabályokat ugyanis mindenki másként akarja értelmezni. Hozzátette: nem lehet eltekinteni a konkrét bérrendezéstől sem, de mindenekelőtt az ágazati kollektív szerződést kell rendbe tenni.
A hálapénzrendszerrel kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: ha az ellátást transzparenssé tudjuk tenni, a viszonyrendszerek pedig működőképesek, a hálapénz magától kikopik a rendszerből. Úgy vélte, a jogrend ma is szigorúan szankcionálja, ha a hálapénz a feltétele annak, hogy az orvos foglalkozzon a beteggel.
Ónodi-Szűcs Zoltán véleménye szerint összességében az a járható út, hogy a kijelölt célokhoz rendeljük a forrásokat.
Forrás : hirado.hu
A cikk forrása: