PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 19., hétfő

Vadiúj feltételekkel jönnek a lakossági energetikai pályázatok

Vadiúj feltételekkel jönnek a lakossági energetikai pályázatok

Mégis lesznek lakossági energia-korszerűsítési pályázatok uniós források nélkül – jelentette be Lázár János kancelláriaminiszter azután, hogy a hónap elején még kizártnak tartotta a pályázatokat. Szakemberek szerint változtatni kell a pályázati feltételeken, mivel jelenleg kevés társasház, az érintetteknek csak húsz százaléka képes előteremteni a szükséges önerőt.


„Az energetikai fejlesztéseket pontosan a bürokráciacsökkentés és az állami dologi kiadásainak csökkentése érdekében az állami intézményekkel kell kezdeni, tehát európai uniós pénzből lakossági energiakorszerűsítési program nem lesz.” Október elsején jelentette be a kancelláriaminiszter, hogy a jövőben nem jut uniós forrás a lakóházak energetikai korszerűsítésére. Szakemberek már akkor arra figyelmezettetek, hogy a bejelentés ellentétes volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi vállalásával, amelyben a panelprogram folyatását ígérte. A tárca 2020-ig 380 ezer panellakás korszerűsítését ígérte uniós forrásból.

Lázár korrigálta szavait


A kancelláriaminiszter az heti Kormányinfón
már korrigálta korábbi kijelentését. „A következő időszakban visszatérítendő támogatást biztosítunk a lakosságnak. Vissza nem térítendő támogatásokat nem tudunk biztosítani, mert kollégáink szerint az Európai Bizottság új jogszabályai nem teszik lehetővé. Tulajdonképpen nullaszázalékos kölcsönre lesz lehetőség, ezt a GVOP pályázati rendszerben százmillió forint értékben biztosítani fogjuk” – mondta Lázár János. Hozzátette: önerő bevonásával tudják majd a társasházak igényelni a támogatást.
A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint éppen a költségek miatt egyre kevesebb társasház dönt a korszerűsítés mellett. „A lakásszövetkezetek húsz százaléka az, amely egyáltalán tud ilyen pályázaton megfelelni, vagy vállalni, merthogy nem fizetőképes az a réteg, amely ilyen lakásokban él” – mondta Borszemné Bódi Katalin, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének szakértője.
A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége szerint át kellene alakítani a pályázati rendszert. „Hagyni kellene a részfeladatokat is: elvégezni az ablakcserét, fűtéskorszerűsítést. […] Most már nincs akkora erő, hogy egy társasházi lakásra 1,5 és 3 millió forint közötti összegű pályázati költségbe a tulajdonosok bele akarnak lépni. Nem lehetetlen, hogy több lépésben, tíz-tizenöt év alatt ezt a folyamatot végig lehetne vinni” – jelentette ki Kaplonyi György elnök.
Korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet is arra figyelmeztetett, hogy felújítások elmaradása miatt kis- és középvállalkozásoknál munkahelyek tízezrei kerülnek veszélybe.
Forrás: hirtv.hu