PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 16., hétfő

Harmincezer forint ösztöndíjat kaphatnának havonta azok a diákok, akik hiányszakmát tanulnak

Harmincezer forint ösztöndíjat kaphatnának havonta azok a diákok, akik hiányszakmát tanulnak

A Tessedik Sámuel Agárszakképzési Koncepció finomhangolásáról tárgyal a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az általa fenntartott szakiskolákkal és helyi kamarákkal. A módosításokat már jövőre életbe léptethetik. A képzések jobban igazodnak majd a munkahelyi elvárásokhoz is, ez pedig hozzájárulhat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megerősítéséhez is. Akár harmincezer forint ösztöndíjat is kaphatnak havonta azok a diákok, akik hajlandók hiányszakmát tanulni.


A kormány még áprilisban fogadta el a Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepciót, hogy segítségével megerősítsék a duális képzést, és a tanulók valódi gyakorlati tudással kerüljenek a munkaerőpiacra. “A terv alapköve az, hogy az agrár- és élelmiszer-gazdasági ágazat sajátosságainak, igényeinek figyelembevételével valósuljanak meg a szakképzések Magyarországon, és hogy komoly tudást adjanak azoknak az őstermelőknek, akik már az agráriumban dolgoznak, még sincs szakirányú képzettségük” – magyarázta el a Helyi Híradóknak az agrárképzésért felelős helyettes államtitkár, Román István.
hiány szakma, cipész
Szakmát ingyen
Egy 2011-es felmérés szerint a magyarországi gazdálkodók szakmai tudás és gyakorlati ismeretek szintjén is a 19. helyet foglalják el az EU akkori, 27 tagállama közül, ez a különbség pedig komoly versenyhátrány. A Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepció erre a problémára is megoldást kínál, hiszen a szakképzési törvény módosítása miatt lehetővé vált, hogy a második szakmáját szinte bárki ingyenesen megszerezhesse.
Több lesz a hiány-szakképesítés
A koncepció keretében a jövő tanévtől a kormány tízről húszra emeli a hiány-szakképesítések számát – ebből négy kapcsolódik az agráriumhoz. Aki ezek egyikét tanulja, tíz- és harmincezer forint közötti összeget is kaphat ösztöndíjként havonta.
Nincs korhoz kötve, nem kell nyelvvizsga
Az új szakképzési rendszerbe való bekapcsolódás nem korhoz kötött, és a felvételnek nem feltétele a nyelvvizsga sem. Aki szakiskolába szeretne járni, annak az általános iskolai végzettséget kell igazolnia. Aki technikusnak képezné magát, annak érettségire van szüksége, hogy felvételt nyerjen. Nappali képzésre a 25 év alattiak jelentkezhetnek, az idősebbek pedig esti vagy levelező képzésen vehetnek részt.
Forrás: hirado.hu