PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 8., vasárnap

Ne maradjon le! - Novemberben pótlék jár a szociálisan rászorultaknak

Ne maradjon le! - Novemberben pótlék jár a szociálisan rászorultaknak


8400 forintnyi természetbeni juttatás jár még novemberben azoknak a szülőknek, akik rendszeres gyermekvédelmi juttatásra jogosultak. Fogyasztásra alkalmas kész ételekre, ruházatra és tanszerekre felhasználható Erzsébet utalványokért lehet a kérelmet benyújtani az illetékes önkormányzatoknál.


A szociális rászorultságot az illetékes önkormányzat jegyzője jogosult megállapítani, ezért a kérvényt hozzá kell benyújtani. Fontos kihangsúlyozni, hogy az ellátás kérelemre indul. Akinek jogosultsága felmerül, az önkormányzatoknál megtalálható formanyomtatvány benyújtásával indíthatja el kérelmét. A beadványhoz csatolni kell a jövedelemigazolást, az egyedülállóságra vonatkozó dokumentumot, orvosi igazolást vagy az oktatási intézmény igazolását. Kedvező elbírálás esetén a jegyző egy évre szóló jogosultságot határozhat meg.
Az a gyermek jogosult a kedvezményre, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 140 százalékát, vagyis 2015-ben az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 39.900 Ft-ot. Továbbá a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő neveli. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekek esetében is lehet pályázni. A felsorolt eseteken kívül abban az esetben is szociálisan rászorulónak számít egy gyermek, ha a családjában, az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkor aktuális öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 130 százalékát, azaz 37.050.- forintot.

A támogatást nagykorúvá válás után is igénybe vehetik azok a nappali oktatásban résztvevő tanulók, akik még nem töltötték be 23. életévüket, valamint a még nem 25 éves, felsőfokú tanulmányaikat végzők.

A kedvezménynél a benyújtást megelőző hónap jövedelmét veszik alapul, ebből számítják ki a összeget. A jövedelmi helyzeten kívül azonban a jegyző megvizsgálhatja az igénylő vagyoni helyzetét is. A jogosultságnak ugyanis feltétele az is, hogy az igénylő hasznosítható ingatlanának, járművének, vagyoni értékű jogának, vagy egyéb vagyontárgyainak összesített értéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a hetvenszeresét, illetve külön-külön annak húszszorosát.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődések, óvodások és iskolások étkezési támogatást is igénybe vehetnek csakúgy, mint a három- vagy többgyermekes családok. Valamint évente kétszer természetbeni támogatást és egyéb kedvezményeket vehetnek igénybe.
Azok a szülők, akiknek idén augusztus 1-jén, illetve november 1-jén fennáll a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménye, jogosult ebben a két hónapban természetbeni támogatást kapni. A kedvezményt Erzsébet-utalvány formájában kapják kézhez és fogyasztásra kész étel, ruházat vagy tanszer vásárlására használhatják fel. A támogatás összegét minden évben a Költségvetési törvény határozza meg, idén ez 8400.- forint.

A családok többsége nyáron már megigényelte a támogatást, amivel az iskolakezdéshez kaptak segítséget. A kérelem azonban az év bármely időszakában benyújtható.
A cikk forrása: hirado.hu