PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. december 17., csütörtök

Cafeteria 2016 – béren kívüli juttatások jövőre – ezek a változások jönnek!

Cafeteria 2016 – béren kívüli juttatások jövőre – ezek a változások jönnek!

Nagy meglepetésekre ne számítsunk a béren kívüli juttatások rendszerében jövőre: egy kis adócsökkentéstől eltekintve minden marad a régiben. Azonban még mindig vannak olyan, ritkán alkalmazott adómentes juttatási formák, amelyekről érdemes lenne tájékozódni. cafeteria 2016 változások


A személyi jövedelemadó 2016. január 1-től 15 százalékra csökken, melynek köszönhetően a munkáltatók jövőre az ideinél kedvezőbb adóteher mellett motiválhatják dolgozóikat a cafeteria és az egyes meghatározott juttatások bizonyos elemeivel. Az adócsökkenésen kívül egyéb érdemi változást nem hoz a jövő év cafeteria szempontjából, így tehát a juttatások egyes elemei, egyedi értékhatárai, adóalapja, egyéb adóterhei, illetve keretösszegei sem változnak 2015-höz képest.
Formai változások
A jövő év nagy újdonsága lesz, hogy 2016. január 1-től a papír alapú Erzsébet-utalványok mellé bevezetésre kerül az elektronikus plasztikkártya alapú Erzsébet Utalvány Plusz Kártya. Bár továbbra is megmaradnak a papír alapú utalványok, mégis érdemes megfontolni a kártya-forma választását, ugyanis az új rendszer mind a felhasználók, mind az elfogadóhelyek számára is számos előnyt biztosíthat.
Az Erzsébet Utalvány Plusz Kártya legfőbb előnyei:
A jelenleg 6 típusú – étkezés, ajándék, iskola, sport, kultúra és gyermekvédelmi- papír alapú Erzsébet-utalvány a kártya segítségével egyszerre lesz kezelhető, ami kevesebb adminisztrációt és rugalmasabb, gyorsabb vásárlást biztosít.
Minden olyan elfogadóhelyen használható lesz, ahol bankkártya terminál működik.
Az egyes alszámlákról (étkezés, ajándék, iskola, sport, kultúra és gyermekvédelmi-papír) elköltött összegek forintra pontosan kerülnek levonásra.
A kártyát PIN kód védi az illetéktelen felhasználástól, így biztonságosan használható, elvesztése esetén a bankkártyákhoz hasonlóan letiltható.
A kártya használat a felhasználóknak és az elfogadóhelyeknek is költségmentes lesz.
A kártya a kibocsátástól számított 3 évig érvényes, egyenlege és forgalmi adatai lekérdezhetőek.
Az egyes alszámlákra utalt juttatások felhasználási ideje megegyezik a papír alapú utalványokéval.
Béren kívüli juttatások
A személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentésére tekintettel a munkáltatók az idei évben érvényes 35,7 százalék helyett jövőre 34,51 százalék adóteher mellett biztosíthatják munkavállalóik számára cafeteria, azaz a béren kívüli juttatásokat. A kedvező adózás 2016-ban is kizárólag a béren kívüli juttatások egyedileg meghatározott értékhatárának és a 200 000 forintos éves keretösszeg (ide nem értve a SZÉP Kártyára utal összeget), valamint SZÉP Kártya esetén a 450 000 forintos rekreációs keretösszeg erejéig alkalmazható.
2016-ban az alábbi béren kívüli juttatási formák választhatóak:
Széchenyi Pihenő Kártyán adott juttatás:
– szálláshely alszámlán legfeljebb évi 225 000 forint;
– vendéglátás alszámlán legfeljebb évi 150 000 forint;
– szabadidő alszámlán legfeljebb évi 75 000 forint.
Erzsébet-utalvány havi 8 000 forintot meg nem haladó értékben.
A természetben biztosított munkahelyi étkeztetés havi 12 500 forintot meg nem haladó része.
Üdültetés a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében levő üdülőben a minimálbér összegét meg nem haladó értékben.
Az iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékának mértékéig.
A helyi utazási bérlet.
Az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége a minimálbér 2,5-szereséig.
A munkáltató által havonta választható:
az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba/önsegélyező pénztárba együttvéve a minimálbér 30 százalékát;
a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe a minimálbér 50 százalékát meg nem haladóan fizetett munkáltatói/foglalkoztatói hozzájárulás.
A fent említett béren kívüli juttatások egyedi, illetve az éves keret- vagy rekreációs keret értékhatárait meghaladóan juttatott összege egyes meghatározott juttatásnak minősül, melyek összes adóterhe a jelenlegi 51,17 százalék helyett 2016-tól 49,98 százalék lesz.
Adómentes juttatások
Változatlan marad jövőre a munkáltató által adómentesen adható juttatások köre is.
Lakáscélú támogatás
Így 2016-ban is adómentes lesz az idei év egyik legkedveltebb juttatási formája, a munkáltatói lakáscélú támogatás, ami lakás vásárlásához, építéséhez, építtetéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, bővítéséhez, vagy az ilyen célokat szolgáló hitelintézettől felvett hitel törlesztéséhez, visszafizetéséhez, a korábbi munkáltatótól felvett munkáltatói kölcsön visszafizetéséhez adható, meghatározott feltételek fennállása esetén. Az adómentes támogatás összeghatára a teljes vételár, illetve építési költség maximum 30 százaléka, illetve 5 év alatt maximum 5 millió forint.
Emellett a sporteseményre szóló belépőjegy és bérlet, jövőre is összegkorlát nélkül, a kulturális szolgáltatás igénybevételére jogosító jegy, bérlet pedig továbbra is legfeljebb évi 50 000 forintig adómentes lesz.
Bölcsődei szolgáltatás biztosítása
Bár a bölcsődei szolgáltatás biztosítása évek óta adómentes juttatásnak minősül, mégsem terjedt el a munkáltatók körében. Pedig a lehetőség adott, hisz a vonatkozó jogszabályok értelmében a bölcsődék fenntartói jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok is lehetnek, így akár egy munkáltató által a munkavállaló gyermekeinek ellátása céljából fenntartott bölcsőde esetében is alkalmazható az adómentességi szabály. A bölcsőde fogalma, tevékenységei és egyéb működési követelményei törvényi és rendeleti szinten is szabályozottak, így mielőtt a gyermekbarát munkáltatók bölcsőde alapításba kezdenének, mindenképp érdemes tájékozódni e jogszabályokban foglalt kritériumokról.
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info