PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. december 2., szerda

Ezeket tudnod kell ha önkormányzati lakást akarsz!

Ezeket tudnod kell ha önkormányzati lakást akarsz!

Ha önkormányzati lakást szeretnél, akkor 5 nagyon fontos dolgot mindenképpen tudnod kell! Manapság nem egyszerű dolog önkormányzati lakáshoz jutni, ugyanis rengeteg embernek van rá szüksége, a várólisták szinte végeláthatatlanul hosszúak.


Akár bérelnék, akár pedig vásárolnák önkormányzati lakást kizárólag pályázattal kerülhetsz be a szerencsés bérlők vagy tulajdonosok közé.
1. Pályáztatás

Az önkormányzati bérlakásokra minden esetben pályázatot ír ki az illetékes önkormányzat, így indul el a folyamat. A részletes szabályozás mindig az önkormányzatok egyedi rendelkezéseitől függ, tehát nem húzható rá egyetlen séma az egész országra, az illetékes önkormányzatok maguk alkotnak erről szóló rendeletet. A feltételek között több éves munkaviszony, vagy helyi munkahely is szerepelhetnek.
Általános szabály, hogy egyének, párok és családok is csak egyetlen lakásbérletre nyújthatnak be igénylést.
A pályázat feltételei általában megtalálhatóak az illetékes önkormányzat weboldalán, amely a lakásra pályázatot írt ki. A pályázatokat majd vagy egy erre létrehozott speciális szerv vagy a képviselőtestület egyik biztossága (általában szociális) bírálja el.
2. Elbírálás menete
A lakáskérelmet mindig egy speciálisan erre alkalmas formanyomtatványon kell benyújtani, ezt az önkormányzatnál lehet beszerezni, és számítani kell arra, hogy az anyagi és személyi körülmények is vizsgálat alá kerülnek majd.
Fontos, hogy helyi lakosként jobb esélyekkel indulsz, sőt a legtöbb helyen feltétel, hogy csak helyi lakos kaphat önkormányzati lakást!
Kizáró okot jelent : bérleti- vagy tulajdonjog van az igénylő nevén!
3. Ha vásárolnál, elővásárlási jogod van!
Fontos tudnod, hogy ha bérleti viszonyban állsz az önkormányzattal, a lakásvételnél elővásárlási jog és pályázati előnyök illetnek meg.
Tudnod kell, hogy asok esetben ezek az önkormányzati lakások, nem éppen a legjobb passzban vannak, sokszor lelakottak, de sajnos a szükség nagy úr! A lakások egyébként kijelölt időpontban megtekinthetők, sőt, alaprajzuk is áttanulmányozható az önkormányzatok ügyfélszolgálatán.
4. Időtartam
Az önkormányzati bérlakásokat leggyakrabban meghatározott időtartamra, általában 5 évre utalják ki egy igénylőnek. A bérlet meghosszabbítására a legtöbb esetben van lehetőség, ha tartozás van a lakáson, akkor már nehezebb ennek véghezvitele!

5. Lakbér

Ennek mértékét az önkormányzat szabja meg, ez függ a lakás komfortfokozatától, a lakás méretétől és a lakás állapotától is. Az árak általában jóval kedvezőbben mint egy hasonló kategóriás albérlet, így ha szűk az anyagi keret és van esély önkormányzati lakáshoz jutni, mindenképpen érdemes az önkormányzati lakást választani!
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info