PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 14., hétfő

Szigorodik a jogsi eü-alkalmassági vizsgája!

Szigorodik a jogsi eü-alkalmassági vizsgája!


Jövő évtől a vizsgálat része lesz az alvás közbeni légzészavar kiszűrése is.
Jövőre már megváltozott alkalmassági vizsgán kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosítványt kaphasson vagy meg tudja hosszabbítani a már meglévőt - derült ki az Ma délelőtt összeállításából.


A vizsgálat része lesz ugyanis az alvás közbeni légzészavar kiszűrése is, annak nyomán, hogy módosították a járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletet. Aki ezen a szűrővizsgálaton nem vesz részt, nem hosszabbítják meg a jogosítványát, illetve nem kaphat vezetői engedélyt.
A részletekről a szakember a Ma délelőttben elmondta: az alvás idején összegyűlő légvételi szünetek következménye a kevesebb oxigén, amelynek nyomán nappal koncentrációgyengeség alakulhat ki, és alvási attakok (10-12 másodperce bárhol képesek vagyunk hirtelen elaludni) következhetnek be. 


A sofőrt a házi orvos küldi majd el a szakemberhez, aki az úgynevezett légsínterápiával 2-3 év alatt segíthet ezt az egyensúlyzavart helyre hozni. Műtét, gyógyszer nem segít, hiszen a torokban kell egy rekonstrukcióz úgy létrehozni, hogy az nem járjon egyéb, maradandó következményekkel. 

Magyarországon a betegség több százezer embert érinthet, és tavaly körülbelül 300 közlekedési baleset következhetett be a légzészavar miatt.
A cikk forrása: hirado.hu