PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 22., vasárnap

Beleszámít a gyes a nyugdíjba

Beleszámít a gyes a nyugdíjba


Nyugdíjszerző időnek minősül a gyes, azonban nem tekinthető munkaviszonynak fizetés nélküli szabadságnál sem.
A gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak – írja az ado.hu.
A gyes szolgálati idő, de társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak – áll a Kúria egy konkrét ítéletében.

Forrás: www.profession.hu

mit mindenképpen tudnod kell az ellátásról :

- gyermekgondozási segély (gyes[1]) Magyarországon a családtámogatási rendszer keretein belül alanyi jogon, havi rendszerességgel járó támogatás.
- a gyest 1967-ben vezették be, a munkaerő-felesleg problémájának kezelése és az alacsony demográfiai mutatók miatt.
- gyesre jogosult a szülő, a nevelőszülő vagy a gyám saját háztartásában nevelt gyermeke 3. életévének betöltéséig,
- ikergyermekek esetében a gyermekek tankötelessé válása évének végéig, tartósan beteg vagy a súlyosan fogyatékos gyermekek esetén a 10. életév betöltéséig.

Gyesre a szülő jogán a nagyszülő is jogosult lehet, feltéve, hogy
- a gyermek az első életévét már betöltötte és a gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
- a szülők írásban nyilatkoznak, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak, és egyetértenek azzal, hogy a továbbiakban a nagyszülő igényelje azt,
- a nagyszülő és a szülők esetében is fennállnak a jogosultsági feltételek.


A gyermekgondozási segélyben részesülő személy (a nagyszülőt kivéve) kereső tevékenységet
- a gyermek egyéves koráig nem folytathat (kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját)
- a gyermek egyéves kora után heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlát nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.
A nagyszülő a gyermek három éves koráig egyáltalán nem, a három éves kor után pedig csak napi négy órás vagy otthon végzendő munkát vállalhat.

Igénylése
A gyermekgondozási segélyre vonatkozó igénylést kizárólag írásban[3] – személyesen vagy postai úton – lehet benyújtani
az igénylő munkahelyén található családtámogatási kifizetőhelynél (amennyiben ilyen működik), vagy
az igénylő lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán.
Az igényléskor a formanyomtatványhoz csatolni kell vagy be kell mutatni [4]:

- az igénylő személyi igazolványát és lakcímkártyáját
- a gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonatát
- az igénylő és gyermek(ek) taj-számát igazoló hatósági igazolványt
- az igénylő számlavezető bankja által kiállított igazolást a számla fennállásáról (ha bankszámlára kéri az igénylő a folyósítást)[5]
- amennyiben a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel kérik a gyermekgondozási segély megállapítását, akkor a betegség jellegét igazoló orvosi igazolást
az állami gondoskodás alatt álló gyermeket nevelőszülőként nevelő igénylőnek, a gyámhatóság határozatát a gyermek elhelyezéséről
- az igénylő szülővel együtt élő házastársnak a házassági anyakönyvi kivonatát
- az igénylő gyámnak a gyámhatóság gyámrendelő határozatát
- a gyermekgondozási segély méltányosságból történő megállapításának vagy meghosszabbításának kérelme esetén a vonatkozó jogszabálynak megfelelően külön csatolandó iratokat
- magán-nyugdíjpénztári tagság esetén a záradékolt belépési nyilatkozat.


A gyermekgondozási segély összege nem függ a gyermekek számától, havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével.[6] Amennyiben a szülő ikergyermekeket nevel, akkor gyes összege – ugyancsak a gyermekek számától függetlenül – az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszerese.

Az igénylés elbírálását követően a támogatás összegét az igény benyújtásának időpontjától a jogosult személy bankszámlájára utalják vagy postai utalványon folyósítják, illetve a munkabér kifizetésével megegyező módon fizetik ki. Az ellátás az igény benyújtásának időpontjától jár, késedelmes igénylés esetén az ellátást visszamenőleg legfeljebb két hónapra lehet megállapítani.
Az ellátást utólag, a tárgyhónapra járó munkabér végelszámolásával, más esetekben a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kell folyósítani. Az ellátás igénybevételével kapcsolatos valamennyi eljárás illeték- és költségmentes.

Forrás: www.wikipedia.hu