PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 7., péntek

Alkotmányellenes az új személyi igazolvány – 1 ponton engedett a kormány

Alkotmányellenes az új személyi igazolvány – 1 ponton engedett a kormány

A mostani javaslat a vita után is szembemegy az Alkotmánybíróság 1991-es döntésével, amely megtiltotta az államnak az egységes személyi számra épülő adatnyilvántartást. E döntés kényszerítette ki a társadalombiztosítási azonosító jel (taj) és adószám bevezetését – amit a mostani javaslat figyelmen kívül hagy, amikor lehetővé teszi adatbázisok összekapcsolását.


A javaslat szerint az új személyi kártya alkalmas lehet e-aláírás tárolására, de tárolnának a beépített chipen ujjlenyomatot és aláírást is a taj- és adószám mellett. Jelentős változás, hogy a kormánypárti javaslatok szerint az állampolgár mégsem “köteles tűrni”, hogy az ujjlenyomatát rögzítsék és azt tárolják, ezt megtagadhatja. A “köteles tűrni” kitétel szó szerint szerepel a kormány előterjesztésben.
A most beterjesztett módosítás szerint az ujjlenyomat rögzítése nélkül is érvényes az e-személyi. Ezt a kitételt az adatvédelmi biztos is támadta, ám más kifogást nem emelt a törvényjavaslattal szemben.

Lehet, hogy kell még egyszer ujjlenyomat
Ugyanakkor a kormány nyitva hagy egy kiskaput: rögzíti, hogy jövőben egy új, másik jogszabály mégis kötelezővé teheti az ujjlenyomatot és tárolását, így akár rendőrségi eljárásokban azok használatát. Abban az esetben, ha a polgár hozzájárul az ujjlenyomat chipbe integrálásához, szabály szerint az állam csak az igazolvány kiadásáig tárolhatja az ujjlenyomatot, ezt követően törölni kell a rendszerből.
Elvileg így működik jelenleg is az útleveleknél az érvényesítés. Az új igazolványok jövő januártól kerülhetnek forgalomba.
A törvény talán megkerülhető a jogosítvánnyal rendelkezők számára: ez az okmány ugyanis alkalmas személyi azonosításra, csak jóval kevesebb adatot tartalmaz. Így az államra gyanakvó, személyes adataira vigyázó polgár egyet tehet: nem igényel új személyi igazolványt, így megússza az e-kártyával járó kockázatokat, illetve előnyöket.
Aki siet, az idén még kaphat hagyományos személyit; az új e-kártyát elvileg 2016 januárjától hozzák forgalomba.
Forrás : http://online-kalkulator.hu/