PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 8., szombat

Több tízezres támogatás, ha elváltál

Több tízezres támogatás, ha elváltál

Egy elvált szülőnek mindig nehéz dolga van. Ezzel a lehetőséggel, azonban némi plusz pénzhez juthat, ami mindig jól jön egy egyedülálló szülőnek.
Kicsit talán fura a támogatás megnevezés, hiszen nem a klasszikus értelemben vett támogatásról van szó, lényegében ugyanazt jelenti, hiszen pénzt hoz a családi kasszába.


Van, hogy az apa nem hajlandó fizetni és van, hogy a rég megállapított összeg már nem elegendő, új körülmények léptek fel, mondjuk a gyermek egyetemre megy.

Mindenre van megoldás!
A tartásdíj soha nem egyszerű téma, tulajdonképpen mindig kényes kérdés, vannak apák akik egyáltalán nem hajlandók a válás után hozzájárulni a gyermek nevelésének költségeihez és vannak olyanok is, amik csak túl keveset akarnak adni. Előfordulhat, hogy a korábban megállapított tartásdíj új körülmények miatt már nem elegendő.Mindkettőre van megoldás!
Mekkora összeget kaphatunk és mi alapján számolják ki?

Azt, hogy mekkora tartásdíjat kaphatunk azt a különélő szülő jövedelme határozza meg, 15-25% ítélhető meg. Ha olyan hamar válásra kerül a sor, hogy a gyermek még egészen kisit, akkor is akkora összegű tartásdíjat állapítanak meg, hogy amikor már iskolába fog járni, akkor is fedezni tudja a felmerülő költségeket. Természetesen a tartásdíjat meg lehet emeltetni, erről még bővebben írunk ebben a cikkben.
A gyermektartásdíj nem csupán a különélő szülő jövedelmétől függ, hanem mindkét szülő anyagi helyzete is meghatározó.Mindig az előző évben megszerzett jövedelmet veszik figyelembe. A legmagasabb összeg, amit tartásdíjként megítélhetnek, az a különélő fél jövedelmének a fele is lehet! Erre általában akkor van példa ha a gyermek, aki után fizeti a tartásdíjat beteg tartósan.
Mit tegyünk, akkor ha a volt kedvesünk trükkökkel próbálkozik?
Előfordulhat, hogy tudunk róla, hogy az exünk dúskál a javakban, ennek ellenére mégis sikerül bemutatnia egy igen csekély jövedelemről szóló jövedelemigazolást. Ebben az esetben kérvényezhetjük a bíróságon egy beadvánnyal, hogy vizsgálják meg a helyzetünket és ebben az esetben alaposabban megvizsgálják a volt kedves életkörülményeit és valószínűleg egy magasabb összegű tartásdíjra számíthatunk.
A tartásdíjat, akkor is fizetni kell ha a különélő szülő elveszíti a munkahelyét, erre törvény kötelezi!
Mit tehetünk ha megszorultunk anyagilag és az exünk továbbra sem fizeti a gyermektartásdíjat?
Szükség esetén kérhetünk állami segítséget! Ha már 6 hónapja nem láttunk egyetlen forintot sem a tartásdíjból, akkor érdemes az államhoz fordulni! Ehhez egy nyomtatványt kell kitöltenünk, melyet a helyi önkormányzatok weboldaláról le tudunk tölteni. Ebben jeleznünk kell, hogy mikor kaptunk utoljára tartásdíjat az exünktől, majd a helyi kormányhivatalhoz kell benyújtanunk.Sajnos egy további feltételnek is meg kell felelnünk,ez pedig az, hogy a jövedelmünk nem lehet több, mint 57 ezer forint.

Ha megfelelünk a feltételeknek, akkor az állam megelőlegeztheti a tartásdíjat, de ennek a havi összege nem lehet több, mint a mindenkori öregségi nyugdíjminimum fele, vagyis idén, 2015-ben 14 250 forint. Három évig élhetünk ezzel a lehetőséggel, és ha megkapjuk a támogatást, akkor minden hónapban 5-ig a számlánkon lesz a pénz!
A gyermektartásdíj a fizetésből is levonható.6 hónapra visszamenőleg is kaphatunk tartásdíjat bírósági úton.Ha az ex nem fizet, akkor automatikusan levonják a fizetéséből. Ez előre is igényelhető, ah nem bízunk abban, hogy expárunk rendesen fogja fizetni a tartásdíjat.
A tartásdíj összege nem kőbe vésett dolog, változtatható ha a megváltozott körülmények úgy kívánják meg!Például ha drága iskolába íratjuk gyermekünket, vagy az anyagi helyzetünk jelentősen megromlik és már nem tudjuk úgy ellátni a gyermeket, mint korábban. Ha nem születik megegyezés a 2 fél között, akkor ebben az esetben is a bíróság dönt.