PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 6., csütörtök

Felmondás vagy rendkívüli felmondás? Melyikkel jársz jobban?

Felmondás vagy rendkívüli felmondás? Melyikkel jársz jobban?

Ha már egészen biztos, hogy a munkavállalónak mennie kell az adott munkahelyről, kötelezettségszegés miatt, akkor felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan felmondással vagy rendkívüli felmondással.
Persze kérdés az is, hogy a munkavállaló mit hajlandó bevállalni és mit nem. A felmondásnak és a rendkívüli felmondásnak is nagyon szigorú szabályai vannak. Nézzük meg ki melyikkel jár jobban!


Azonnali hatályú felmondás – rendkívüli felmondás

Ebben az esetben nincs felmondási idő. Azonnal megszűnik a munkaviszony a nyilatkozattal. Általában akkor preferálják ha a dolgozó valami olyan tettet, hibát követ el, hogy egy napig sem tűrik meg tovább a cégnél.
Ilyen eset lehet például agresszív viselkedés kollégákkal, ügyfelekkel, lopás a munkahelyen, visszaélés üzleti adatokkal stb. Tulajdonképpen annak sincs akadálya, hogy a munkaadó sima felmondással mondjon fel a dolgozónak, és egyúttal felmentést adjon a dolgozónak a felmondási idő letöltése alól és az alól, hogy rendelkezésre álljon. Azonban ha így történik a felmondási időre járó bért ki kell fizetni a dolgozónak, akkor is ha mentesítik őt a munkavégzés alól.
Nincs viszont akadálya, hogy a munkáltató a még fel nem használt, időarányosan járó szabadság kiadását is felhasználja arra, hogy a munkavállalót távol tartsa a munkahelytől a felmondási idő alatt.
Miért jó a munkaadónak ha rendkívüli felmondással küldi el a dolgozót?
– nem kell neki bért fizetni a felmondási időre, mert ebben az esetben nincs felmondási idő
azonban csak ilyen, úgymond spórolási szempontból nem érdemes mindjárt ehhez a megoldáshoz folyamodni!
A Munka Törvénykönyve szerint akkor sem illeti meg végkielégítés a munkavállalót, ha a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége. Ha a munkavállaló igazolatlan távollétével indokolt felmondás esetén a munkavállalónak – függetlenül a munkaviszonyban töltött idő hosszától – nem jár végkielégítés.Így a felmondás és a rendkívüli felmondás között nincs nagy különbség azt tekintve, hogy mi jár a dolgozónak a felmondás után.
Azonnal hatályú felmondás előnye :
Nem érvényesek rá a felmondási tilalmak és korlátozások! Vagyis azonnali hatállyal fel lehet mondani keresőképtelen embernek és várandós kismamának is.
A rendkívüli felmondás azonban kicsit kockázatos, mert csak szigorúan meghatározott jogi esetekben élhet vele a munkaadó és szigorú határidők is szabályozzák. A lehetséges indokok köre szűk, így mindenképpen érdemes háromszor is végiggondolni mielőtt egy dolgozót azonnali hatállyal küldenek el.
Azonnali hatállyal felmondani csak egy bizonyos határidőn belül lehet, vagyis a rendkívüli felmondás alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított 1 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni.
A cikk Dr. Kártyás Gábor írása alapján készült, írta K.A.