PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 6., csütörtök

ITT A vége – elkezdik behajtani a köztartozásokat! Külső és belső behajtások is jönnek!

ITT A vége – elkezdik behajtani a köztartozásokat! Külső és belső behajtások is jönnek!

Ki kell fizetni a tartozást – behajtások és kikapcsolások jönnek hamarosan!
Ki kell fizetni a közműtartozást, behajtáskor minden legális eszközt bevetnek.
Nem hagyják veszni az egyetemes szolgáltatók azt a 93 milliárd forintot, amivel az ügyfeleik tartoznak nekik. Legtöbbjük lakossági szerződései hamarosan megszűnnek, nincs miért visszafogottan válogatniuk a „lehetséges jogi eszközökben”, de persze keresik az együttműködést is. Szélső esetben újabb kikapcsolások jöhetnek, és a behajtások sem kizártak.


Nem görgethetik tovább tartozásaikat az egyetemes szolgáltatók nem fizető ügyfelei. Mivel a lakossági gázvásárlók hamarosan az adósságaik nélkül kerülnek át az állami Főgázhoz, a miattuk keletkezett kintlévőségeket a hátrahagyott szolgáltatóknak kell behajtaniuk, hacsak nem akarják lenyelni a veszteséget. Nem akarják – derült ki a Világgazdaságnak adott válaszaikból –, sőt minden lehetséges jogi eszközt bevetnek azért, hogy a pénzükhöz jussanak.
Összesen közel 93 milliárd forintról van szó, ennek bő 94 százalékát a lakosság halmozta fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint. Ebből azonban „csak” közel 51 milliárd forint az igazán aggodalomra okot adó, 90 napon túli kintlévőség, amelynek nagysága 2012-ben még 65 milliárd forint volt. Viszont 37 milliárdnyi tartozás már egy évnél régebben gyűlik.
A legsürgősebb a behajtás az E.ON-nak, a GDF Sueznek és a Tigáznak, mert e társaságoknak több lépcsőben, jövő októberig megszűnnek a lakossági szerződéseik. Az E.ON-nál az említetten túl hangsúlyozták a Világgazdaságnak, hogy a társaság kintlévősége jelentős, és keresik az együttműködés lehetőségét a nem fizető ügyfelekkel.
A cég és a Tigáz (de nyilván a többi szolgáltató is) részletfizetést kínál a fizetéssel késlekedőknek, szélső esetben viszont kikapcsolhatják adósaikat az ellátásból, és behajtókat is küldhetnek hozzájuk. „A Tigáz célja a kintlévőségeinek maradéktalan beszedése, az iparágban szokásos minden belső és külső behajtási eszközt alkalmazunk a hatékonyság növelésének érdekében… A fogyasztóknak a Tigáz által kibocsátott számlákat a szolgáltatóváltástól függetlenül meg kell fizetnie, a behajtási hatékonyság jelentős romlására nem számítunk” – tette világossá válaszában a társaság. A behajtásra vonatkozó jogszabályi lehetőségekkel egyébként egészen addig élhetnek az egyetemes szolgáltatók, ameddig a Főgáz át nem veszi az ügyeleiket.
Nincs könnyebb helyzetben az előbbi cégek lakossági ügyfeleit begyűjtő Főgáz, mert hiába nem vesz át tartozást, van sajátja. A Főgáz működését irányító ENKSZ-nél is arról tájékoztatták lapunkat, hogy a „jogszabály által meghatározott folyamat mentén történik a behajtás”, amely alatt a fogyasztók mindvégig egyeztethetnek tartozásaik rendezéséről. Vagyis nemfizetés esetén először a Főgáz is fizetési kedvezményt vagy átütemezést kínál, főleg télen. Amennyiben ez sem használ, azaz ha „a fogyasztó késedelmes fizetése jogalapot biztosít”, akkor tájékoztatja a hátralékost, hogy kezdeményezni fogja gázszolgáltatásának szüneteltetését az illetékes elosztónál.
Polgári peres eljárást akkor kezdeményez, ha fizetési meghagyásos eljárása után a fogyasztó vitatja tartozását. Ám azt tapasztalja, hogy ahogyan csökkentek a számlaértékek a rezsicsökkentés eredményeként, úgy javult a fogyasztók fizetési magatartása is. Kisebbek a hátralékok, és csökkent a hátralékos fogyasztók aránya is.
Későbbi körök lesznek

Az áram- és a hőszolgáltatóknak
a behajtás kevésbé sürgős, legalábbis abból a szempontból, hogy az előbbiek (E.ON, EDF-Démász, Elmű, ÉMÁSZ) lakossági ügyfeleinek az átvételéről még csak egyeztetnek, az utóbbiakéiról pedig még nem is tárgyalnak.
Az Elműnél és az ÉMÁSZ-nál soha nem volt ilyen alacsony a kintlévőség, mint most a két cég kommunikációs igazgatója szerint. Boross Norbert ezt a rezsicsökkentés rendkívül jótékony hatására és a két cég konzisztens ügyfélkapcsolataival magyarázta. A MEKH szerint a gázszektor teljes kintlévősége 43 milliárd, az áramé 31 milliárd, a távhőé 19 milliárd forint.
Szerző: B. Horváth Lilla
Forrás : vg.hu