PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. augusztus 9., vasárnap

Jöhet a dresszkód és az etikai kódex – megszabják miben dolgozhatnak a tanárok

Jöhet a dresszkód és az etikai kódex – megszabják miben dolgozhatnak a tanárok

Semmilyen téren nem hozhat szégyent egy pedagógus az iskolára. A tervezett etikai kódex nemcsak a tanárok munkáját szabályozná, hanem a külső megjelenésüket is. A szakszervezetek szerint a kódex csupán újabb nyomást helyez a tanárokra.


Dresszkód, tisztesség, jogszerűség és pártatlanság – a pedagógusok etikai kódexének néhány alapelve. A Nemzeti Pedagógus Kar a napokban hozta nyilvánosságra tervezetet, amelyet a köznevelési törvényre hivatkozva hívott életre.
A kar elnöke szerint az öltözködés is hozzátartozik a példamutatáshoz, de nem kell túl szigorú szabályokra számítani. „Úgy gondolom, hogy a kódexben azokat az alapelveket kell rögzíteni, amelyeknek meg kell felelni: hogy tanításunk során pártatlanok lehessünk, tiszta és világos, átlátható legyen, mit követelünk, mit kérünk számon, mit tanítunk. Ezek szerintem annyira természetes dolgok, hogy egy kódexből nem maradhatnak ki” – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A szakszervezetek szerint
a kódex csupán újabb nyomást helyez a tanárokra. „Nem tartjuk szükségesnek, hogy a szabályzatot duplikálják, illetve hogy olyanfajta kiterjesztést engedjen meg magának ez az úgynevezett etikai kódex, amelyről azt tartjuk, úgy gondoljuk, hogy elfogadhatatlan, mint például az öltözködéssel kapcsolatos elvárások, illetve a pedagógus jelentési kötelezettsége. Ezek mind-mind aggályosak számunkra” – fogalmazott Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.
A pedagógusok október 4-éig véleményezhetik a tervezetet. „A pedagógustársadalom nagyobb része amellett van, hogy nincs szükség etikai kódexre, a pedagógusok viselkedését a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szabályozza. Előírja, hogy a munkában a megjelenése, az ottani viselkedése méltó legyen ahhoz, hogy közalkalmazott, egyébként pedig az intézmény vezetője az, aki mindenféle utasítást adhat a pedagógusnak” – nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.
A kódex azt is előírja, hogy a pedagógusok munkán kívül sem hozhatnak szégyent a köznevelésre. Aki szabályt szeg, az az etikai bizottság elé kerülhet, de maximum figyelmeztetésben részesülhet. A testületnél bárki tehet bejelentést a pedagógusokra, de nevét is vállalnia kell hozzá.
Forrás : mno.hu