PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 2., szerda

Nagyon rosszul jártak a munkavállalók az új Munka Törvénykönyvével

Nagyon rosszul jártak a munkavállalók az új Munka Törvénykönyvével

Az Új Munka Törvénykönyv nagyon átalakította az erőviszonyokat a munkavállalók és a munkaadók között. Rengeteg dolog függhet megállapodástól, amelyekben nem meglepő, hogy az erőviszonyok köszönőviszonyban sincsenek. Jöttek olyan változások is, amik kimondottan rosszul érintik a dolgozókat.


Az eddig a dolgozóknak kedvező szabályozások, most az ún. piaci igényekhez igazodtak, nagyon sok minden már megállapodás kérdése, vagyis most már a munkaadónak kedvez. Vagyis tulajdonképpen a legtöbb szabály csak úgy van, ugyanis a munkaszerződésben vagy kollektív szerződésben számos fontos és alapvető ponttól e lehet térni. Ezzel ugyanakkor a munkajog azon alapvető elve sérült, hogy a munkajogi jogviszonyban a gyengébb felet védelembe kell venni.

Ebben az 5 pontban kimondottan hátrányosan változott a Munka Törvénykönyve a dolgozók számára :
1. Újraszabályozták a munkaviszony jogellenes megszüntetését.
Az új szabályok alapján már csak 12 hónapra visszamenőleg lehet elmaradt munkabért követelni. Eltűnt a szabályozásból a 2-12 havi átlagkereset mértékig követelhető átalány kártérítés, mely a munkáltató jogellenes magatartását szankcionálta. Az elmaradt munkabér megtérítése ugyanakkor csak a munkavállaló közvetlen kárának a megtérítését szolgálja, már nem érdek, hogy a munkavállaló jogsérelmét a bíróságra vigye.
2.Változott a munkavégzés szabályozása is.
A szabályok szerint a munkaadónak most is kötelessége, hogy biztosítsa a munkához szükséges feltételeket a dolgozónak, de szerződésben ettől el lehet térni. Na bumm!…
3. Máshogy szabályozzák a rendkívüli munkavégzést is.
A főnök most már rendkívüli munkavégzést kérhet a dolgozótól rendkívüli indok nélkül is!
4. Változott a kártérítési felelősség is.
A munkáltató még most is felel valamennyi kárért, ami a munkavégzéssel kapcsolatban keletkezik, de a felelősség alól számos módon kibújhat. A felelősség most már korlátozott!A munkaadó már kimentheti magát, olyan indokkal is, hogy a káresemény nem volt előrelátható, illetve hogy nem volt elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje, vagy a kárt elhárítsa. A bíróságnak további joga van a munkaadó felelősségét csökkenteni, akár annak anyagi helyzetére hivatkozva is. Ezzel párhuzamosan a dolgozó kártérítési felelőssége megnőtt!!Az eddigi egy havi átlagkereset helyett a jelenlegi szabályozás szerint 4 vagy akár 8 havi távolléti díjával is felel.!!!!
5. Hátrányosan változtak a kollektív jogok is.
Ezek a jogok együttesen vonatkoznak a dolgozók közösségére. Csökkent a védett tisztségviselők száma, a munkajogi védelem terjedelme, megszűnt a szakszervezeti kifogás joga, illetve a tanulmányi munkaidő-kedvezmény is.
A cikk a piacesprofit cikke alapján készült, íra K.A.