PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 23., péntek

Beázott a lakása a sok eső miatt? – feltétlenül olvassa el ezt a cikket!

Beázott a lakása a sok eső miatt? – feltétlenül olvassa el ezt a cikket!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha beázik a lakás, akkor a javítás költségei kit terhelnek. Több kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz az elmúlt napok esőzései miatt.
Az elmúlt időszak esőzései több helyen is beázást okoztak. A biztosítókhoz bejelentett károk száma is emelkedett. Sokan ugyanakkor nincsenek tisztában azzal, hogy társasházak esetében a lakót, a tulajdonosi közösséget vagy az ingatlan kezelőjét terhelik a kárelhárítás, javítás költségei, ha beázik a lakás – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


Nem mindegy, hogy honnan jön a víz
Ha valaki a tetőről ázik be, és nem a felette lévő szomszédtól, akkor annak az elhárítása a lakásszövetkezetek feladata. Ilyenkor meg kell keresni a gondnokot, majd a lakásszövetkezetet, és jelenteni kell, hogy hirtelen káresemény történt – mondta Gesztei László, az Óbudai 4. Számú Lakásszövetkezet igazgatósági elnöke.
A lakásszövetkezetek a ’70-es években alakultak, amikor a panelprogramok beindultak.
A paneleknél gyakoribb eset, hogy az egyik lakó felől ázik be a másik lakása. Ez nemcsak lakásszövetkezeti, hanem társasházi probléma is. Régen, amikor nem volt erre vonatkozó biztosítás, akkor sokszor rossz viszony alakult ki emiatt a lakók közt. Ma már szinte mindegyik biztosítótársaságnál vannak társasházi biztosítások, aminek van egy lakásra vonatkozó biztosítási része, és van egy felelősségbiztosítási része. A biztosítás lényege, hogy ne legyen vita a két fél között, illetve, hogy aki károsult, minél előbb pénzhez jusson – ismertette Gesztei László.
Esőben nem tud dolgozni a tetőfedő
A tetők ideiglenes kijavítása egy beázás esetén megoldható. Azt azonban a lakóknak figyelembe kell venniük, hogy esős időben a tetőfedők biztonsági okokból nem mehetnek fel a tetőre. Amikor tehát úgy látják, hogy nem történik intézkedés a probléma orvoslására, akkor gondoljanak rá, hogy meg kell várni az esős idő végét, amikor a bádogos biztonságban dolgozhat – mondta el Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke.
Az bonyolult helyzetet teremt, ha beépített a tetőtér, ugyanis a tető külső része a társasházé, míg a belső rész a lakóké. A javítás ilyenkor szinte csak kívülről oldható meg, és árban is jelentős költséggel jár – tette hozzá Bék Ágnes.
A csatornarendszer óriási probléma
A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a beázások mellett óriási problémát jelentenek az esőlevezető csatornarendszerek. Ha csak eltömődött a csatorna és tisztítani kell, az könnyen megoldható, de ha kiderül, hogy tiszta, csak nem bírja el a lezúduló sok esőt, akkor ott komoly tervezési és anyagi áldozatot kell vállalni.
Több okból is beázhatunk
Öt évvel ezelőtt még nem volt jellemző, hogy tartalmazták a biztosítások a beázást, ma viszont már igen. Beázás több okból is bekövetkezhet. Előfordulhat tetőn keresztüli vagy a rossz szigetelésből adódó beázás illetve a harmadik eshetőség, hogy a nyitva hagyott nyílászárókon beömlik a víz – mondta el Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője.
A Mabisz szóvivője szerint az a célszerű, ha a társasház köt egy biztosítást a közös tulajdonú részekre, míg a lakók külön-külön biztosítják a lakásban lévő ingóságaikat.
Nyaranta érdemes megvizsgáltatni a tetők állapotát
Az is nagyon fontos, hogy a társasházak évente vizsgáltassák meg a tetők állapotát, lehetőleg nyáron, így elkerülhetők a nagyobb károk esős időszak idején – emelte ki Gilyén Ágnes. Hozzátette: amennyiben beázás miatt kárunk keletkezik a lakásban érdemes rögtön menteni, ami menthető, például lefóliázni az ingóságokat, majd, amint lehet, a problémát be kell jelenteni a biztosítótársaságoknál.
Fontos: a lakásszövetkezet nem társasház!
Nagyon fontos tisztázni, hogy a lakásszövetkezet nem társasház. Az alapvető funkciója mindkettőnek ugyanaz nevezetesen, hogy a lakók érdekében kell működtetni a társasházat és a lakásszövetkezetet, és a bevételekből úgy kell gazdálkodni, hogy az épületek műszaki állapota fenntartható legyen. Ámde két jogintézményről beszélünk, különböző törvények is szabályozzák a működésüket. A társasházakra a társasházakról szóló törvény, a lakásszövetkezetekre a lakásszövetkezetekről szóló törvény vonatkozik.
A lakásszövetkezet teljes mértékben jogi személynek minősülnek, így a működése és maga a döntéshozatal is másként működik, mint egy társasháznál.
Forrás : hirado.hu