PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 23., péntek

Kilakoltatási moratórium Neked és a családodnak – akár évekre!

Kilakoltatási moratórium Neked és a családodnak – akár évekre!

A kilakoltatási moratórium mindig is a nehéz helyzetbe került családok egyik legfontosabb mentsvára volt. A kilakoltatások felfüggesztésének ideje alatt a törlesztésével megcsúszó adós találhatott másik munkát, visszatérhetett korábbi munkahelyére, vagy ad absurdum nyerhetett a lottón – a lényeg, hogy lélegzethez jutott, és legalább néhány reményteli hónapig nem azzal a félelemmel kellett felkelnie: lehet, hogy ma árverezik el a házát a feje fölül.


A családi csődvédelemmel kapcsolatos moratórium ugyanaz, mint a téli-tavaszi hónapokra kimondott – bár sokszor hosszabb időre, akár évekre meghosszabbított – moratórium: a fizetéssel megcsúszó adós ingatlanját nem árverezhetik el addig, amíg családi csődvédelem alatt áll.
Hangsúlyozni sem kell, hogy milyen fontos az adósnak bent maradnia a csődvédelem rendszerében. A moratórium szigorúan addig tart, amíg az adós a csődgondnok döntéseinek megfelelően cselekszik. Ha az adós kilép a magáncsődből, a moratórium megszűnik, és a törvény által megengedett esetekben az ingatlanja árverezhetővé válik.
Fontos tudnivaló, hogy a gondnok – bármilyen erős jogosítványa és szava van – nem egy személyben biztosítéka a moratóriumnak. Ha Ön ellenáll a gondnok döntéseinek és javaslatainak, akkor sem kerül ki automatikusan a csődvédelem alól, hiszen a törvény lehetővé teszi, hogy az adós és a gondnok között elmérgesedő vagy eldönthetetlen vitákat a bíróság rendezze. A moratórium az ilyen viharos időszakokra is vonatkozik.
A családi csődvédelemhez kapcsolódó moratórium, mint láttuk, egyfajta ösztönző és jutalom: ha az adós valóban eltökéli magát, hogy a csődgondnoka által javasoltak szerint megpróbál kikecmeregni szorult helyzetéből, akkor az állam védelmet biztosít neki. Az adós bizonyos lehet abban, hogy erőfeszítései nem vesznek kárba, és nem kopogtat be hozzá a végrehajtó, miután néhány éven át rendesen fizetni kezdte az újonnan megállapított törlesztéseket, de még van fennálló adóssága.
A csődvédelem lejártával értelemszerűen a moratórium is lejár, azonban utóbbira már nincs is tovább szükség, hiszen a magáncsőd idejét úgy határozzák meg, hogy lejártával az adós összes tartozása is eltűnjön.