PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 18., szerda

Dolgozók figyelem – megkurtítják a pihenőidőt

Dolgozók figyelem – megkurtítják a pihenőidőt

Munkaidőnek minősül a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő
A munkáltatóknak nem kötelező a naptári napot munkanapnak tekinteni, s ez számtalan félreértésre adhat okot. A munka törvénykönyve tervezett módosításából más fontos változtatás is hiányzik – írja az adozona.hu.


A munka törvénykönyve (Mt.) értelmében munkaidőnek minősül a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő. Ezen időtartam alatt a munkavállalót rendelkezésre állási kötelezettség terheli, ezért köteles fenntartani a munkaképes állapotát mindvégig. A munkaidőhöz hozzátartozik a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama is. Előkészítő vagy befejező tevékenység pedig minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.
Nem tartozik viszont bele – a készenléti jellegű munkakört kivéve – a munkaközi szünet, valamint a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama.
Jelenleg a munka törvénykönyvével összefüggésben jogszabály-módosítás készül, mely a munka- és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket, bennük a munkaidő és a munkanap fogalmát is érinti.
A munkáltató nem köteles a munkanapoknál a naptárhoz igazodni. A munkáltató az Mt. 25. § (2), illetve 87. § (2) bekezdései alapján ugyanis akár szabályzat útján is megteheti azt, hogy működésére tekintettel egy megszakítás nélküli 24 órás periódust tekint napnak, és nem a naptári napot.Például reggel 6-től másnap reggel hatig.
A tilalmak és pótlékok is természetesen ehhez igazodnak. Lehet, hogy a munkaszüneti, vasárnapi pótlékról lecsúszunk, de kaphatunk helyette például éjszakai pótlékot, amely persze lényegesen alacsonyabb.
Forrás : adozona.hu
A teljes cikket itt olvashatja el :http://adozona.hu/munkajog/Igy_kurtitjak_meg_a_pihenoidot_9IWIC3.aspx#rss
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!