PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 25., szerda

Szupergyors internet lesz a hazai közoktatásban

Szupergyors internet lesz a hazai közoktatásban


Nagyobb sávszélességű, zárt internet hálózat épül ki 2016 végére a hazai közoktatási intézményekben - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a Sulinet plusz program keretében már elkészült a másodpercenkénti 100 megabites sebességű internetelérés.


Kara Ákos felidézte: a kormány határozott célja, hogy legkésőbb 2018 végéig minden magyar háztartás számár elérhető legyen a másodpercenkénti 50-100 megabites sávszélesség. Ehhez szorosan kapcsolódik a kormánynak azon közoktatási célja is, hogy 2016 év végére minden iskolában szupergyors internet álljon rendelkezésre - hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, hogy a gyors internet révén a gyermekek oktatására jobb és korszerűbb feltételek állnak majd rendelkezésre.
Nagy Miklós, a beruházó Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója elmondta: a 6 milliárd forintos európai uniós fejlesztés lényege, hogy a hazai mintegy ötezer közoktatási és köznevelési intézményben a másodpercenkénti 50-100 megabites internetelérés lehetővé váljon, mert a jelenleg a Sulinet program által biztosított másodpercenkénti 4 megabites sebesség elavult. Emiatt több intézmény is más szolgáltatótól vásárolta az internet elérést, amely a legtöbb esetben többlet költséget jelentett.

Felidézte: egy kormányhatározat értelmében az összes intézménynek a Sulinet által biztosított elérést kell használnia, és ehhez a fejlesztés legalább akkora internet elérést biztosít, mint amilyet korábban egy másik szolgáltatótól vásároltak, vagy annál nagyobb sebességűt, emellett néhány intézményben vezeték nélküli internet elérést (wifi) is biztosítanak.

Hozzátette: a fejlesztés első ütemében március végéig országosan 375 olyan úgynevezett végpontot adnak át, amelyek révén a gyorsabb internet elérés lehetővé válik. Ebben a nyíregyházi és győri régió kiemelt helyszínnek számítanak az alacsony sebességű internet elérés miatt. A győri térségben például 86 végpontot modernizálnak.



A fejlesztést az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt. közösen végzi, az engedélyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adja ki.

Az igazgató jelezte:
az 1997-ben indított Sulinet programba 2001-ig ötszáz intézmény csatlakozott, a program éves fenntartási költsége 7,1 milliárd forintba került. 2003-2004-ben az intézmények 94 százalékát vonták be a programba. A fejlesztések révén jelenleg a fenntartási költség jelentősen alacsonyabb, 1,1 milliárd forint - hangsúlyozta.


Kocsisné Németh Ilona, az écsi intézmény igazgatója elmondta, hogy a nagyobb sebességű internet eléréssel erősítik az intézményben folyó digitális oktatást. A Petőfi Sándor iskolában 1994-ben kezdték el az informatika oktatását, jelenleg negyedik osztálytól úgynevezett laptop-programban is részt vesznek a gyermekek, de a rendelkezésre álló digitális táblákat is rendszeresen alkalmazzák.
A cikk forrása: hirado.hu